Surfplattorna är något vi har haft tillgång till i omkring 10 år nu, men för många av oss känns det nog som dessa dök upp för mycket längre sedan än så. Surfplattorna är på många sätt och vis väldigt lik de första moderna varianterna som dök upp, men det stora utbudet idag betyder att man kan mycket mer tänka på vilken surfplatta som är det rätta valet när man ger sig ut för att köpa en.

Operativsystem

Operativsystemet i surfplattan är väldigt nära kopplat tillverkaren. Vilket är varför denna diskussion ofta blir en angående märket. De tre som dominerar marknaden är Android OS, iOS och Windows.

  • Android kommer från Google är ett väldigt flexibelt operativsystem som låter en både tillverkaren och användaren att anpassa upplevelsen. Androidplattor går att hitta i alla möjliga prisklasser.
  • iOS är Apples operativsystem för mobila enheter. Många av Apples egna appar kan användas tillsammans på många sätt och skapar därmed en bra sammanvävd upplevelse med många bra funktionaliteter. iPads tenderar mot de högre prisklasserna och därför kanske inget som passar den den som köper en platta på en strikt budget.
  • Windows är så klart Microsofts operativsystem och något de flesta har bekantskap med från stationära datorer och laptops. Med vissa surfplattor får man till och med Microsoft Office på köpet.

De flesta har säkert redan gjort sitt val och håller sig till det. Och eftersom majoriteten redan har en smartphone är valet ofta ganska enkelt.

Användningsområde

Vad man kommer att använda surfplattan till kan i många fall vara en starkt avgörande faktor. Spenderar man till exempel en stor del av sin tid med den att titta på video är det rekommenderat att man skaffar en med en större skärm. Men den behöver i regel inte vara någon värsting när det kommer till prestandan. Den som istället gillar att spela spel kan vilja ha något mer kraftfullt. Åtminstone om ens fokus ligger på de senaste spelen. Spelar man istället äldre eller bara mindre krävande spel har man nog inte samma krav. Använder man ofta surfplattan som ett substitut för ett anteckningsblock kan det vara smart att satsa på en modell som har en tillhörande touchpenna.